"Fonottkák" joghurtos péksütemény
sponsored links
Kedves Barátoktól tanulgatok egy péksütemény formázási módot.
Még nem kész, még van mit gyakorolni, még rá kell éreznem az utolsó mozdulatra.
A tészta amit hozzá képzeltem, nos az már kész, elégedett vagyok vele, roppant finom ízû.
Pont megfelelõ bármilyen fonással készült péksüteményhez, de akár zsömle is lehet belõle.
Tartalmasabb ízû, mint a vizes zsömle, de nem "kalács".
A tészta amit hozzá képzeltem, nos az már kész, elégedett vagyok vele, roppant finom ízû.
Pont megfelelõ bármilyen fonással készült péksüteményhez, de akár zsömle is lehet belõle.
Tartalmasabb ízû, mint a vizes zsömle, de nem "kalács".
Az ilyen-olyan fonásokkal Édesanyámra emlékezem,
hisz Õ nagyon sokszor készített nekem hasonlókat, igaz édes kalácstésztából.
Édesdrágámat, mikor kérdeztem, mit készít, azt mondta: "majd lesz belõle valami"....
Hát nekem most ez lett belõle :)
Fonottkák
Hozzávalók
1.
200 g víz
10 g friss élesztõ
150 g finomliszt (aranykalász)
2.
50 g víz
150 g joghurt
10 g friss élesztõ
1 tk méz (vagy cukor)
20 g lágy vaj vagy olvasztott
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 tk só
+
1 ek olaj
tetejére
mák, szezámmag, zabpehely
200 g víz
10 g friss élesztõ
150 g finomliszt (aranykalász)
2.
50 g víz
150 g joghurt
10 g friss élesztõ
1 tk méz (vagy cukor)
20 g lágy vaj vagy olvasztott
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 tk só
+
1 ek olaj
tetejére
mák, szezámmag, zabpehely
- Összekevertem a 150 g lisztet, vizet, élesztõt, leborítottam egy tányérral.
Napos helyre tettem és így hagytam vagy 2 órát.
(Az egyéb tevékenységeim közepette ekkor jutottam hozzá újra,
de nem fontos ennyi ideig hagyni, elég lehet ha felfuttatjuk az élesztõt.)
- Hozzáadtam a többi hozzávalót (kivétel liszt és só) elkevertem, majd a lisztet és sót,
végül homogénné kevertem az egészet.
(Lehet kézzel és egyszerû keverõgéppel.)
A víz kevéssel lehet több vagy kevesebb, vagy akár a liszt.
Letakartam a tálat, vártam 10 percet.
- A munkafelületre olajat csorgattam, ráborítottam a tésztát és
alaposan átgyúrtam, átdolgoztam, kidagasztottam.
- Letakartam a tállal, majd 15 perc múlva, immár szerényebben, újra átdolgoztam a tésztát.
- Ráborítottam a tálat és hagytam 40 percet pihenni.
(Kb 20 fokos hõmérséklet van a konyhában, ez idõ alatt nem egészen duplájára kelt.)
- Pici olajat csorgattam a tésztára, rásimogattam, kissé ellapítottam, majd 8 felé vágtam.
Egyenként hosszú rudakká sodortam és ahogy eszembe jutott összefontam.
Sütõpapírral fedett tepsire raktam.
Letakartam egy nedves konyharuhával és megvártam, míg duplájára kel.
- Lepermeteztem kevéske vízzel és megszórtam a magokkal.
- Betettem a hideg, nem elõmelegített! sütõbe.
Bekapcsoltam a sütõt 200 fokra és kb. 1 dl vizet tettem a sütõ aljába.
25 percet adtam neki, ekkor a hangja kopogtatásra már kongó volt.
(Süssük a tapasztalataink szerint, minden sütõ más, az idõ csak iránymutató.)
Törve és vágva :)
Fonottak máskor, máshogy:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/tonkoly-koszoru-peksutemeny.html
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)